Seyyah Cupid'in Portekiz Maceralari

Erasmus öğrencisi olarak geldiğim Portekiz'deki maceralarımı aktaracağım bir blogdur bu...

Salı, Şubat 26, 2013

Seneler Sonra Lizbon'a dönüş...

6 yıl olmuş bu bloga yazmayalı. Buna rağmen arama motorları sağolsun Portekiz'e yolu düşmüş veya düşecek olan kişiler blogumu bulup yazılarımı okuduktan sonra bloguma yorum bile bırakıyorlar. Ben de bu ilgiyi ve ihtiyacı göz önüne alarak bir kaç güncelleme ve öneri yapmak istedim. 

Toplamda 5 ay Lizbon'da yaşayıp Portekiz'in bir çok şehrini gezdikten sonra hayat beni başka bir şehire ve ülkeye attı. Şans bu ki geçen 6 yıl içersinde farklı zamanlarda 3 kere daha Portekize gitme fırsatım oldu. İki kere arkadaş gezdirmek, bir kere de Turist rehberi olarak 8 kişilik bir grubu gezdirmek için yolum düştü. Her seferinde Lizbon'a ve Portekize farklı gözlerle bakma imkanım oldum. Yaklaşık 1 sene evvelki gidişimde kendimi fazlasıyla turist gibi hissettim. Son gidişimde ise orada yaşarken bile öğrenmediğim şeyleri öğrendim misafirler gezerken hem bilgilensin hem de daha da keyif alsınlar diye.

Nereyi Kaç Gün Gezelim

Lizbon için 3 gün, Sintra-Cascais-Cabo da Roca turu için 1 tam gün
Porto için 2 gün,
Braga-Guimaraes, Portoda kalınıp bir günlüğüne bu işi şehir gezilebilir.
Güney Portekiz Turu (Sagres-Albufeira-Portimao-Faro için 3 gün)
Coimbra 2 gün
Aveiro 1 gün
Evora-Günü birlik
Obidos-Günü Birlik

Turist olarak gideceklere bir kaç öneri...

1- Yaşarken Lisboa Card ile toplu taşımaya bindiğim için farketmemiştim ama turist olarak gittiğimde farkettim. Lizbon'da metro binişleri için tekli bilet satılmıyor. 50 centlik çok kullanımlı bir kart alıp bineceğiniz kadarlık ücret yüklemesi yapabiliyorsunuz. Alacağınız bu kartlar 1 sene geçerli. Metro için doldurduğunuz yüklemeler otobüs ve tramvaylarda geçerli olmuyor. Otobüs ve tramvay için nereden yükleme yapabilirsiniz emin olmamakla birlikte carris ofis ve internet sayfası bu konuda size yardımcı olabilir. Otobüs ve tramvay'a bindikten sonra şöföre ve kondüktöre para ödeyerek de bu taşıma araçlarını kullanabilirsiniz. Yalnız dikkat edin, en turistik hat olan 28 numaraya bindiğimizde 2 eurodan fazla bir para vermiştik yanlış hatırlamıyorsam. Alternatif ulaşım aracı olarak taksi de her zamanki gibi uygun fiyatlı. Korkmadan kullanabilirsiniz. 

2- Havaalanına metro gelmiş. Artık şehir merkezine ulaşım daha kolay. Carris Otobüsleri, havaalanı otobüslerine iyi bir alternatif olmuş. Şehir merkezine 2 veya 3 aktarmayla ulaşabiliyorsunuz ama aktarmalarla beraber süre maksimum 45-50 dakika sürüyor. 

3- İlk defa yurt dışına çıkanlar ya da yemeklerde seçici davrananlar biraz sorun yaşayabilir. Özellikle yanlış seçilen restoranlar yüzünden ağır kokulu ve lezzetsiz soslara bulanmış yemeklerle karşılaşabilirsiniz. Bu noktada önerim balıkla da aranız iyiyse balık ızgara yapan Graelha lokantalarını aramanız olacaktır. 

4- Fado Fado Fado... Turist götürmek için baya bir araştırma yaptığım halde götürmek kısmet olmadı ama daha önceki bir gidişimde yerel arkadaşlar sayesinde gayet salaş, geleneksel bir tavernaya yolum düştü. Restorandaki kalabalık ve oturduğumuz masadan rezervasyonlu diye bizi kaldırmasına rağmen dakikalarca boş kalan masa yüzünden gıcık olduğumuz amca yüzünden fazla vakit geçirmedik. Bir de yasak olmasına rağmen içeride bir çok kişinin gayet normal bir şekilde sigara içmesi ve sigara dumanı da rahatsız etti. Tüm bu olumsuzluklara rağmen otantik fado dinlemek ve kazık yememeniz için önereceğim yer Alfama'daki Tasco do Chico. (Rua Dos Remedios, 83)  (Dikkat edin Barrio Alto'daki daha turistikmiş.) Perşembe ve Pazar günü Fado dinlemek için erkenden gitmenizde fayda var. Akşam 10da giderseniz ayakta kalırsınız.

Fado nedir diye merak edenler için, Tasco Do Chico'da çektiğim kısa videoyu izlemelerini öneririm. 

Ne yiyelim Ne içelim...

- Balık severler için ve damağı farklı tadlara açık olanlar için Bacalhau
- Klasik tipte balık severler için ızgara Çupra (Dourado)
- Empanada de Frango (Tavuklu mini tart) (Özellikle Sintra'ya yolunuz düşerse merkezdeki Palacio Nacional'in tam karşısındaki ara sokağın içindeki fırın-pastane'den sıcak sıcak yeme fırsatını kaçırmayın. Biraz fazla sıra olabilir beklemeye hazırlıklı gidin.
- Özellikle Sintra'da Queijada (irmikli mini tart)
- Barrio Alto'da Morangoshka için mutlaka (taze çilek-votka karşımı buzlu içecek)
- Kuş üzümlü birayı mutlaka deneyin (Cerveja com Groselha)
- Vişne Likörü olan Ginjinha'yı deneyin (özellikle Alcobaça veya Obidos ürünü olanları), çikolatadan yapılmış minik bardaklardan içmeyi ihmal etmeyin.
- Eski yazılarımda Pasteis de Belem'in pasteis de natasından bahsetmiştim. En az 5 tane yemeden dönmeyin...

Nerede Yiyelim...

Tipik bir Portekiz restoranına gitmek ve fazla para ödememek istiyorsanız ilk uğrayacağınız yer

Principe do Calhariz: Calcada do Coimbra no. 28, Lisbon 1200 , Portugal

Biraz sıra bekleyebilirsiniz, sipariş verirken zorlanabilirsiniz. Biraz esnaf lokantası özelliğinde olmakla beraber gerçek bir Portekiz deneyimi yaşamak isteyenlere önerebileceğim bir yer. 4 kişi yiyip içip toplamda 52 eu hesap ödemiştik.

Ecza Müzesinin içindeki Gurme Restoran ise kesenin ağzını biraz açmış kişilerin mutlaka gitmesi gereken bir restoran. Tamamen Portekiz ürünleriyle hazırlanan yemekler hastane konseptiyle dizayn edilmiş ortam, hemşire üniformalı garsonlarla beraber size unutulmaz bir deneyim yaşatacak kesinlikle. 


Pharmacia: Rua Marechal Saldanha, 1LisboaPortugal

Aşağıdaki diğer öneri restoranlar ve cafeler Lizbon'da yaşayan Türk arkadaşlarımın tavsiyeleri...

Pois Cafe: 11:00 - 22:00 Ter/Tue - Dom/Sun Rua são joão da praça 93-95 1100-521 Lisboa (sé/alfama)
Bom Jardim: R. das Portas de Santo Antao 150, Lisboa 1150, Portugal   +351 213 427 687    
Café Fabulas: Cc. Nova de Sao Francisco, 14, Lisbon
Cervejeria Trinidade: Rua Nova da Trindade 20, Lisboa, Portugal



Tüm okuyuculara iyi gezmeler, bol bol yemeler ve içmeler dilerim...


Etiketler: , , , ,

6 Comments:

Blogger Unknown said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

11:35 ÖS  
Blogger Unknown said...

Merhaba :) nasılsınız hanımefendi :) ben türkiyeden Mustafa sizinle hem tanışmak istiyorum olur da uygun görürseniz turist rehberim olabileceğinizi düşünüyorum Portekiz seyahatlarim için hemde ilgilenebileceğinizi düşündüğüm çok önemli bir iş teklifim olacaktı ancak bunun için mümkünse skype adresinizi rica edebilir miyim acaba varsa eğer ? bana ulaşabileceğiniz mail adresim mustafaaslantas1985@gmail.com skype adresim br_mustafaaslantas saygılarımla efendim cevabınızı bekliyorum :)

11:37 ÖS  
Blogger Billur said...

Merhaba Mustafa Bey,

Ben artık İstanbul'da yaşıyorum ve sabit bir işim olduğu için rehberlik tekliflerini değerlendiremiyorum. Yine de mailiniz için teşekkür ederim.

3:33 ÖS  
Blogger Unknown said...

Merhaba Billur hanım, size Lizbon ile ilgili birkaç şey danışmak istiyorum, maille haberleşebilir miyiz? duyguupembee@gmail.com

10:48 ÖS  
Blogger Unknown said...

Merhaba Billur hanım 12 yasında engelli bir oglum var lizbon ve porto yu gezmek istiyoruz kendi imkanımızla tur programlarına katılmak oglum için ıygun degıl acaba lizbon engelli birisi için gezmeye uygun mu engellilere karsı bakısıbasul ulasımda özellikle sehir ici bir sorun yasarmıyız lütfen cevaplayın

2:49 ÖS  
Blogger Billur said...

Merhaba Zeynep Hanım,
Oğlunuzun engelinin fiziksel olarak hareketlerini kısıtlayıcı bir engel olduğunu düşünerek sorunuzu cevaplıyorum.
Lizbon fazlasıyla yokuşlu ve her tarafı arnavut kaldırımı olan bir şehir. Bununla beraber AB standartlarında engelli bireylerin hareketlerini kolaylaştırıcı önlemleri özellikle turistik yerlerde bulabilirsiniz. Metrolar eski olduğu için her istasyonda asansör bulunmayabilir. Otobüsler ise genellikle kalabalık oluyor gün içersinde (özellikle yaşlı bireyler otobüsü tercih ediyor).

Şehrin genel yapısı itibariyle çok da kolay gezilecek bir yer değil. Daha düz ayak ve arnavut kaldırımsız bir şehir benim tercihim olurdu. Olur da gitmeye karar verirseniz şehrin modern bölgesindeki (oriente civarı) otelleri tercih edin derim en azından arnavut kaldırımları engelini biraz aşmış olursunuz.

iyi gezmeler.

10:10 ÖÖ  

Yorum Gönder

<< Home